Het geneesmiddel


Wat is kanker?

"Ons lichaam bestaat uit cellen die moeten vervangen worden wanneer ze verouderd of beschadigd zijn. Ze worden vervangen door nieuwe cellen die ontstaan door celdeling.
Bij kanker loopt deze celdeling fout en blijven de cellen zich ook zonder reden delen. Ze vormen een tumor, groeien in de omliggende weefsels en organen en verspreiden zich naar andere lichaamsdelen."
(D. Schallier)


Chemotherapie

"Wij proberen die ongecontroleerde celgroei te stoppen met chemotherapie. Bij de helft van alle chemokuren gebruiken we hiervoor geneesmiddelen op basis van taxus. Die hebben een positief effect bij eierstokkanker, maar ook bij borstkanker, prostaatkanker, darmkanker en maagkanker."
(D. Schallier)


Professor dr. Denis Schallier was halverwege de jaren '90 nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze medicijnen en behandelt als afdelingshoofd van de Medische oncologie van het Universitair Ziekenhuis Brussel dagelijks meerdere patiënten.Taxus en chemotherapie

Wetenschappers slaagden erin uit de schors van de taxus brevifolia een anti-kankermedicijn te produceren, paclitaxel, dat vooral bekend werd onder de naam TAXOL. Om één enkele patiënt te behandelen, moesten minstens drie bomen van honderd jaar oud worden ontschorst. De taxus brevifolia, die enkel voorkomt in bepaalde streken van Noord-Amerika, sterft na het ontschorsen af. De farmaceutische industrie vernietigde grote delen woud en de Taxus brevifolia werd steeds zeldzamer. Een andere oplossing moest gevonden worden.


Nood aan grondstof voor chemo

Gedreven door het gebrek aan grondstof en rendement, vond men in de naalden van de Europese taxus baccata een stof, baccatine genaamd, die na chemische bewerking kon omgezet worden in een actief bestanddeel van Taxol. Deze dure wetenschappelijke experimenten leidden tezelfdertijd tot de aanmaak van een ander anti-kankermedicijn, docetaxel, dat gecommercialiseerd werd onder de naam TAXOTERE, en dat nog actiever bleek dan Taxol.


De helft van alle chemotherapieën gebeurt met medicijnen op basis van taxus

Taxol en Taxotere en hun generische equivalenten bestrijden tumorcellen door de celdeling te verstoren. Ze worden gebruikt tijdens de chemotherapie en behandeling van verschillende vormen van kanker.


De cijfers stijgen

Kanker komt voornamelijk voor op oudere leeftijd. Het vermogen om fouten in de celdeling te herstellen vermindert naarmate men ouder wordt. Ruim 40% van de mensen met kanker is 60 jaar en ouder.

Bij mannen zijn de meest voorkomende soorten van kanker prostaat-, long- en darmkanker. Bij vrouwen zijn dat borst-, darm- en longkanker. 


Meer chemotherapieën nodig

Door de toenemende vergrijzing zal ook het aantal ouderen met kanker drastisch toenemen en dus ook de nood aan medicijnen.

Het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang levert de nodige baccatine voor de behandeling van één kankerpatiënt.

1 kubieke meter taxussnoeisel = 1 chemotherapie.

Jouw taxushaag is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen kanker!